torsdag 29 november 2007

minilucia

sydde ett litet lucialinne i morse. hittade en luciakrona i tyg i favoritleksaksbutiken. bebis är väldigt fin i sin utstyrsel. vi ska lussa för hennes mormor och morfar på lucia. då blir de nog glada.

idag har vi haft det jättemysigt. fyra andra mammor med bebisar har varit här. vi har ätit lunch och goda bananmuffins. och pratat. bebis tycker om när det händer saker. då är hon nästan nöjd. fast just nu vill hon sitta i mitt knä mest hela tiden. fast jag får inte sitta still. vi ska helst gå runt. sjunga går också bra.

onsdag 28 november 2007

massage

idag tog mamma hand om bebis. jag gick till stockholm day spa och fick en helkroppsmassage. underbart. för en kort stund glömde jag att jag var mamma. jag slappnade av. det var så skönt. tänkte att jag nog måste göra samma sak framöver. en gång i månaden.

när jag träffade bebis igen blev hon jätteglad. ville komma till mig. hon är fantastisk. hon har börjat kräla baklänges. det är underbart. hon blir jättearg. och vi skrattar. hon ser så rolig ut. risken är väl den att hon snart lär sig hur man kryper framåt. kan inte bestämma mig för om det är dåligt eller bra. då kommer hon att vara överallt. men hon är nog mer nöjd då. när hon själv kan bestämma var hon ska.

tisdag 27 november 2007

inte skåne

det blir inget skåne för oss. och jag är lite ledsen. jag såg fram emot att blir tvångsförflyttad till annan ort några år. känns som att vi aldrig kommer härifrån annars. vi är fast. ingen av oss har något att flytta hem till. stockholm är hemma nu. även fast det inte alltid känns så. men nu får vi göra det bästa av det som blev.

nu låter det som att jag vantrivs här. det gör jag inte. men jag hade en längtan att få komma bort från den hets som stockholm faktiskt innebär. men jag har svårt att välja bort stockholm själv. vi har varit här för många år nu. familjen bor här och alla vänner. dom vill jag ju inte lämna egentligen. och det är säkert en annan slags hets i andra städer. får jag intala mig själv.

söndag 25 november 2007

söndagmorgon


maken tog det tidiga passet i morse. jag fick sova ända till halv åtta. nu sover maken och bebis morgonsömn. jag har bakat scones som jag ska väcka dom med om en liten stund. men de får sova lite till. det är maken värd.

lördag 24 november 2007

lördag


idag har vi varit hos vänner i nyköping. där kan man också bo. men vi bor här. i stockholm. där det är dyrt. känns väldigt smart. men jag älskar ändå vår lägenhet. fast att den är ganska liten. men den räcker. i alla fall åt oss.

om vi ska bo i skåne alla tre har jag ett krav. vi ska bo i en lägenhet i ett gammalt hus. med högt i tak och djupa fönster. igår bestämde dom om vår framtid. undrar när vi får veta vad det blir. inte på måndag i alla fall. det värsta är om brevet kommer på tisdag. då är maken på annan ort och det äckliga brevet kommer att stirra på mig. och mana mig att öppna det fast att jag inte får. jobbigt.

ikväll hade vi barnvakt. vi var på fest. ända till kvart i nio. då stressade maken mig. tänk om hon inte vill äta flaska. då är det bättre att vi här hemma. nu har vi varit hemma i över en timme och hon har inte velat äta än. suck. kanske att jag får gå på bio den här veckan. jag vill se tillsammans är man mindre ensam. men jag blir nog besviken. boken var så bra.

onsdag 21 november 2007

bullar kan jag

och goda blev dom. har bara ätit åtta stycken hittills.

inte för mig


det är officiellt. jag lämnar med varm hand över framtida stickprojekt till mamma och svärmor. ja jag vet att jag använde fel garn. men ändå. idag är allt fel. så nu bakar jag bullar. de misslyckas jag inte med. plus att det är väldigt gott att äta sen.

tisdag 20 november 2007

sticka


nu ska jag ge mig på ett stickprojekt. maken har tröttnat på att jag sitter vid symaskinen varje kväll. så om jag stickar kan vi ju prata lite mer. hoppas att det går hem. hittade den här fina baby yodan hos one door down. jag tror att jag borde klara av den. det står att det är enkelt. det enda jag måste lyckas med är att hitta en översättning från engelska till svenska. men om jag inte minns helt fel såg jag en sådan på någon blog häromdagen. eller var det för virkning. hur som. det löser sig.

idag ska jag ut på vidare tygjakt. hittade en massa fint på nätet igår. har beställt hem små prover från e-slöjd. hoppas de kommer snart. sen hittade jag så klart en fantastiskt sida stationerad i danmark, skipper stoffer. och blir lite trött att jag inte hittade den innan jag reste dit. men det får bli en till resa. eller beställning via nätet. då är nog en resa lite trevligare.

söndag 18 november 2007

söndag

idag var en bra dag. en skön söndag. inga måsten. bara mys. först en liten skogspromenad. plockade lite grenar och bär och gjorde en liten krans. sedan brödbak. det gick ju så bra igår så jag gjorde en limpa till. halv sats. råsundalimpa från annas kokbok. recept kommer nedan. sedan en promenad till stadsmissionen. gjorde två fynd. världens sötaste små vita koppar från gustavsberg för tio kronor styck. till glögg eller espresso. och ett tyg. fantastiskt fint. kanske blir draperi och kuddar. eller något annat. när vi kom hem gick vi vidare hem till våra vänner. hängde hemma hos dom. tills vi åkte hem igen. åt hämtmat och nu myser vi. maken tittar på basket och jag tittar på andras vackra saker. det är söndag.

råsundalimpa
50g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2 dl rågsikt
1 dl solroskärnor
1,1-1,2l mjöl

blanda jäst salt honung och vatten. blanda i rågsikt och solroskärnor. avsluta med mjöl. jäs med duk 1-2 timmar. spara 1-2 dl mjöl för att arbeta degen lätt. forma till limpa. lägg på smord plåt och jäs 20 minuter till. värm ugn till 250 grader. grädda 15 minuter mitt i ugn. sänk till 200 grader och grädda i ytterligare 25-35 minuter. njut av en god limpa. gärna med ost och marmelad.

lördag 17 november 2007

en till

så blev det en klänning till. men nu ska jag nog ta en paus. nästa projekt blir en omlottskjorta. tror jag. men jag ska vänta en stund. har ju snart sytt upp allt mitt tyg från köpenhamn. måste leta lite här hemma. det måste ju finnas roliga tyger även i stockholm. men nu är jag trött. och snart kommer vänner hit. med ännu mindre bebis. mysigt. men det blir mackfika. bakade en råsundalimpa i förmiddags. hoppas den blev god.

fredag 16 november 2007

dalarna


förra året den här tiden bar det av till dalarna. när vi är där är vi ute i skogen. då kan jag låtsas att vi är hos farfars igen. fast att han inte längre finns och trots att de sålde gården för jättelänge sen. men när jag är i dalarna är det nästan samma sak. förutom att farmor och farfar inte är där. men man äter hela tiden. och man går i skogen. det är så bra. fast oftast mår man lite illa när man sitter i bilen på väg hem igen. är inte van att äta frukost, frukt, förmiddagsfika, lunch, frukt, eftermiddagsfika, middag med efterätt och kvällsfika och kanske godis. men det är lyxigt att få göra det ibland.

frågan är om och när vi ska åka dit i år. innan eller mellandagarna. helst innan. men det är inte så många helger kvar. var tar helgerna vägen. om bebis var cool skulle jag ta bilen dit upp själv. men bebis gillar inte bilar. hon vill helst åka buss och tunnelbana. jag gillar inte buss längre sträckor. och det går inte att åka tunnelbana till dalarna. synd det.

torsdag 15 november 2007

imorgon ska vi träffa hon som fotade min mage innan bebis och som också fotade bebis när hon var ny. hoppas att hon har de bilderna med sig.

ibland saknar jag magen. den var så fin. och ganska ofta kunde jag känna bebis där inne. alla sa redan då att hon skulle vara livlig. eller han. jag var säker på att hon var en han. och nu sitter jag och syr klänningar. och gillar det. mycket. men magen var fin. innan man visste något. när man fortfarande kunde fantisera om vad som skulle komma. hur bebis skulle vara. och hur vi skulle vara. det var då man hade all tid i världen. men jag är mer effektiv nu. och det är väl bra. kanske.

taxinge


idag var bebis jag och vännen på julmarknad. det är en tradition vi har. förra året var hennes lille med men i år fick han vara med mormor. säkrast så. han har nyss lärt sig gå.

nu kan vi marknaden efter alla år och inte hade det kommit så mycket nytt. men det är ändå värt det. inte bara för korven utan för fikat. taxinge har så många kakor och tårtor att välja mellan att jag blir knasig. varje år har jag lurats att ta minst tre olika sorter för att alltid inse att jag inte orkar äta upp. i år fick jag inte. fick bara ta en. jag valde en citrontårta med chokladkrämsöverdrag. den var inte god. typiskt. när jag äntligen är duktig och bara tar en sort så är det fel. nästa år ska vi äta småkakor. då kan man ta flera utan dåligt samvete. de är ju små.

klänning nummer tre

den här smakar gott. japansk manchester från danmark. inte illa. en liten bebis vill gärna smaka på allt. idag har jag fått två fina sugmärken på armen. tack. tur att det är vinter.

tisdag 13 november 2007

trött

så var klänning nummer två färdig. och jag är trött. men den blev fin. den är grön- och ceriserandig. syns nog inte så bra på bilden. det var inte bara lätt men det blir nog enklare nästa gång. hoppas jag.

morgon

fyra vaknade bebis och ville leka. försökte ignorera. gick inte. maken sövde henne igen. hon sov ända till tjugo över fem.

vi ska gå på långpromenad i snön idag. med nya vänner. och jag är inte nervös. som annars gärna är det. känns bara bra.

måndag 12 november 2007

stryka

nu har jag lurat maken att stryka mitt tyg. han är en hjälte. jag är för trött. men jag vill ändå klippa till mitt nya mönster som jag köpte i köpenhamn. en bok på danska full av fina mönster på kläder för en liten person. fantastiskt. kan varmt rekommenderas. även er som inte kan danska. jag kan inte danska, men mycket kan man gissa sig till. børnetøj 0-3 år.

men bul vet jag fortfarande inte vad det är. kan vara överdel eller framstycke eller något liknande. men det funkar ändå. mitt första projekt är en klänning. får se när den får se dagens ljus här.

söndag 11 november 2007

tidig morgon


hemma igen. det var mysigt. älskar köpenhamn. att man sen inte alltid förstår eller blir förstådd är ju ett mindre problem. det är vackert. och de är trevliga. och det finns så mycket att se. saker som man vill ha. danmark är bara danmark, väldigt eget.

vaknade tidigt. bebis ville inte somna om inomhus. vi gick ut och gick. vi mötte de som var på väg hem från klubbar. staden var inte städad ännu. fiskmåsarna kalasade på lämnad mat. himlen ljusnade allt eftersom och vi hittade en park. en liten oas mitt i en stad.

torsdag 8 november 2007

resfeber

som vanligt infinner sig resfebern. har vi packat allt. har vi tillräckligt med pengar. måste ha mycket pengar så att jag kan köpa massa tyger... tillräckligt med till bebis. osv. men jag tror att läget är under kontroll. nu är det bara att sova som är kvar. sedan bär det av. till köpenhamn. höstsemester.

onsdag 7 november 2007

ensam hemma

maken och bebis har åkt iväg med bilen. första gången själva. det är bra. bebis har inte gillat bilen. men nu går det bra. och då är det viktigt för maken att känna att det går bra för honom också.

så vad ska jag göra med min egna tid? risken är ju att fastnar framför datorn. nej, jag ska sätta mig i soffan och läsa. det blir bra.

hälsosam

bebis bara sover och sover. hon har sovit i 2,5 timme nu. först två timmar ute när vi promenerade. långpromenad. sedan en halvtimme inne. trots att jag fört en massa oväsen. hon ska vaccineras om en timme. en extra vaccintation som staten inte står för. mot hjärnhinneinflammation och en massa annat bra. usch vilken dålig mamma jag är som inte har koll.

hur som helst. istället för att äta en god bulle har jag gjort mig en smoothie bestående av banan, hallon, havregryn och mjölk. mycket nyttigt. det är en del av mitt nya jag. gjorde även fyra olika magövningar på morgonen. oj vad bra jag är. undrar hur länge det håller denna gång. inte så länge för på fredag ska vi frossa på tåget. det måste man.

tisdag 6 november 2007

bebis i klänning

tåg till köpenhamn


nu är köpenhamn väldigt väldigt nära. jag längtar som aldrig förr. har suttit och sökt efter bra tips på var vi kan göra när vi väl är där. det är maken, bebis, syster och svåger som åker. ska blir riktigt mysigt. en liten minisemester. om allt går som det ska tänker jag flyga dit inom snar framtid, också med bebis. än så länge måste hon med. fyra månader är lite litet för att lämna hemma med mormor och morfar. men till våren kanske. vi får se. nu får jag vara glad att vi kommer dit med bebis.

jag har hittat lite grejer och fått tips från danskar i sverige. tex gronlykke.com eller perchs tehandel som många skriver om. glam ska jag också leta reda på, det kommer syster att gilla. sist bodde vi i fredriksberg och den gata vi alltid promenerade längs för att komma till centrum hade en massa mysiga affärer. minns bara inte vad den hette.
fick tipset att åka till österbro men när jag läst runt lite blir jag osäker. vi får se. jag vill hitta fina tyger som man kan sy kuddar och klänningar av. också vaxtyg till duk och väska åt bebis. pisseranden ska jag också leta reda på. minns inte vad som finns där men det skulle tydligen vara bra trots det mindre trevliga namnet....

måndag 5 november 2007

sitta


bebis börjar så smått lära sig sitta. hon är så söt. ibland kan hon sitta riktigt länge utan att tippa. andra gånger hinner hon bara sitta några sekunder innan hon ser något spännande och glömmer att hon sitter. och tippar. försökte ta några bilder på henne ute i höstlöven. älskar hösten. men det var svårt. svårt att både hålla kamera och bebis samtidigt. men några bilder blev det. här kommer en.

it

vilken tur att jag ringde! det var bara it som ville veta lösen till min bärbara som jag inte använder för tillfället. om jag inte ringt hade jag förmodligen sovit väldigt illa inatt. drömde mardrömmar om jobbet i flera veckor. sen gick jag dit och träffade lite folk och då var mardrömmarna borta. ibland gör jag det lite svårare än vad det måste vara. kanske ska sluta med det. nu.

jobbet

usch. någon ringde från jobbet idag, fyra gånger. ett nummer jag inte känner igen. eftersom allt ändrats sedan jag slutade jobba, faktiskt dagen efter jag slutade, känns det inte så kul att någon ringer efter nästan sex månader. kanske fånigt, lika bra att ta tjuren vid hornen. men ändå läskigt. vet inte vad jag vill sen. mitt jobb får jag ju inte tillbaka. vill jag ha ett annat då? eller göra något helt annat? måste fundera lite på det. men det är ingen stress eftersom jag inte planerat att gå tillbaka förrän i augusti nästa år. sen är maken hemma ett år. om inte skåne blir av vill säga. lever lite i limbo fast ändå fast förankrad just nu. men vi får se. bara att vänta. såvida det inte är något med jobbet. måste nog ringa tillbaka, gör det nu. en del av mitt nya jag. ta tag i saker på en gång. även om de är läskiga.

ficka


hann med en liten ficka på morgonen. sen visade det sig att klänningen precis passar... så det är väl bara att göra en ny inom kort tid. men det gick ju bra så nu ska jag ut och leta roliga tyger. kanske kan lura mina hemmalediga mammor att följa med, vi får se. bebis längtar efter sina små kompisar. så vi ska umgås idag. och en köttgryta väntar till lunch, mums.

söndag 4 november 2007

första förklädesklänningen



så passerade även denna kväll. fyrabarnsmamman inspirerade mig till att sy en förklädesklänning till bebis. (vill också ha den som hon har i sin shop). har gjort det mesta, bara knapphål och knapp som saknas. funderar även på att lägga till en liten ficka på framsidan. en liten plats för nappen kanske. eller bara för att det är fint. har ett gulligt tyg med orange och gröna äpplen som skulle kunna funka. vi får se om jag får någon tid över de närmsta dagarna. nu är det ju måndag imorgon och då jobbar maken och en heldag själv med bebis brukar innebära att man är trött när kvällen väl kommer. som sagt vi får se. hur som helst är jag lite nöjd med första försöket. skulle ju kunna blivit bättre men bra för ett första försök.

badånga på fönstret

middag hos mormor. idag var det mest jobbigt. bebis var inte helt nöjd. hon har varit lite knepig idag. inte helt nöjd. men jag hann med ett bad i förmiddags. det var bra.

varför måste det bli som det blir i en familj. alla ska berätta sitt och alla blir missnöjda över något. inte tillräckligt med utrymme. någon säger fel sak. någon pratar för mycket. någon pratar för högt. någon är för tyst. någon berättar samma sak. någon lyssnar inte. och inget är rätt. väldigt frustrerande. eller så kan man bara låta det vara, som maken. tänk att vara som maken. så enkelt. låta allt passera, nästan.

trygghet

bebis håller i sig när hon sover. vet inte vad hon är orolig för. men det är klart lite trygghet är ju alltid bra.

fikade med goda vänner. skönt. att bara få prata om allt och ingenting. lufta tankarna lite. så att man inte blir helt knasig. ibland tänker jag för mycket. och det är väl inte bara bra. men jag vet inte hur man ska kunna sluta heller...

kallt ute idag. snart är det jul, bara några veckor kvar. typ åtta kanske. undrar hur det blir. första julen med bebis. en helt ny tid. inte längre samma frossa som förr kanske. eller ännu mer frossa, vem vet. hur som helst kan man ju vara säker på att klapparna minskar från föräldrar. och det är väl så det ska vara.

lugn

bebis sover, ett lugn sprider sig över lägenheten som inte längre finns. de lata dagarna när vi bara läste tidningar och satt i soffan hela dagen är borta. fast det nya är nog bättre ändå, tror jag. även om jag ofta är trött och kanske inte alltid ser ut som förut.

längtar till köpenhamn, bara några få dagar kvar. sedan kanske det blir skåne på riktigt. men kanske inte. känns både jobbigt och bra. mest jobbigt att beslutet främst ligger hos någon annan. som jag inte kan påverka. kontrollfreak som jag är. men kanske är det bra för mig. vi får se vad som blir. vi får vänta. och leva i nuet ett litet tag till. sen kan jag stressa. jag stressar så klart lite inuti nu också men inte så mycket som jag kan ibland.